My Story

Ålder: 25år – 1998 November

Födelseord: Vilhelmina, Lappland

Uppväxt: Uppvuxen i Gävle. Kommer från en sportig familj. Spelade basket tills jag var 16 år och hittade friidrotten – läs hur nedan!

3 ord som beskriver mig: Stark, jordnära, visionär

Styrkor: Min tro på mig själv och min förmåga 

Vart jag ser mig själv om 20 år: Några internationella medaljer. Jobbar med något där jag gör skillnad för individer.

Något ni inte visste om mig: Om man räknar alla gånger jag flyttat, bytt skola eller stad som (1 gång) är det – 19 gånger sammanlagt

Min familj har alltid engagerat sig inom humanitära projekt

2004 startade mamma och pappa den ideella föreningen Flickors Utbildning i Kamerun – pappas hemland.

Föreningen har byggt skolor, brunnar med rent vatten och utbildat hundratals barn & kvinnor på landsbygden! 

Barn, ungdomsutbildning inom jämställdhetsfrågor och mänskliga- & demokratiska rättigheter står i fokus och det är den enda skolan i landet som tar emot unga flickor som blivit unga mammor tidigt och tvingats avbryta sin skolgång.

2_Kamgas-029 2
Hemifrån har jag fått ett hjärta som brinner för allas lika värde. 
Vanessa Kamga, Grundare KamgaPower

Jag har genom familjens projekt sett vikten och skillnaden en människa kan göra för andra.

Därför är det för mig extra kärt att min satsning inte bara är MIN idrottssatsning utan att jag kan inspirera genom att berätta om min resa, mina upplevelser och verktygen jag fått på vägen.

Bild: Efter VM i Doha åkte min familj till Kamerun. Vi delade ut sollampor och skolböcker till 100-tals elever på landsbygden

 

 

Vikten av att uppmuntra unga tjejer att idrotta!

Mina föräldrar har startat och finansierat flera idrottssatsningar i landsbygdsområden

Där ur föddes KAMGAPOWER ett projekt som jobbar med inkludering, ungas självförtroende och träning.

Jag pratar om att träning är för alla, hur man hittar en bra självkänsla och hur viktigt det är att tro på sin egna förmåga.

Samt hur bland annat sociala media spelar en stor roll i vårt självförtroende och förstärker bilden som finns av att träning bara är för vissa; kroppstyp, etnicitet och sociala barriärer.

Sedan får man följa med på ett gympass där vi lär oss styrkeövningar från grunden. Deltagarna får se att de klarar mycket mer än de trott innan.

Jag hittade friidrotten sent

Jag har alltid idrottat. Det har varit min största hobby så länge jag kan minnas, men jag började med friidrotten väldigt ”sent”. Som liten prövade jag alla möjliga aktiviteter och sporter.

Runt om i Gävle var basketkulturen stark. Jag som var lång och snabb för min ålder (12-13) fick snabbt klättra upp till damlaget.

Idag är jag så tacksam för alla jag träffat inom basketen som skjutsade, peppade och uppmuntrade mig som så ung att ta för mig. Det självförtroendet de hjälpte mig att bygga upp är något jag tror har haft stor influens över de beslut jag tagit senare i livet.

I högstadiet att det fanns idrottsgymnasium. Jag sökte och flyttade i augusti 2014 till Uppsala för att börja på Celsiusskolan – Sveriges största idrottsgymnasium. Tyvärr blev att byta stad, skola och bo ensam inte något jag trivdes med så jag slutade med basketen men gick kvar på skolan.

Under våren, i min 2a termin, frågade jag min mamma vad jag skulle göra. Jag visste att jag ville idrotta, men visste inte med vad. Då påminde hon mig om att jag var med på en friidrottstävling under mellanstadiet, och att jag hade tyckt att kulstötning var kul. Dagen efter hörde jag av min till närmsta friidrottsförening.

Jag höll på med alla kastgrenar till en början. Men efter att jag kvalat till Junior-EM i diskus och då bestämde jag mig för att satsa lite mer på den grenen.

Utvecklingen sköt rakt upp när jag gav diskusen mer tid och under ett halvår hade jag gått ifrån att kasta 42,98 till 54,91, tagit det svenska juniorrekordet tre gånger om samt vunnit mitt första SM-Guld. Allt detta under mitt andra år som friidrottare!

Dagen efter knackade jag på friidrottskansliet och sa att jag skulle vilja prova på att stöta kula. Jag fick snabbt komma och träna och sedan den dagen har jag i princip kastat varje dag.

Idag har jag tagit rekord, flera SM-medaljer, deltagit på internationella mästerskap som VM & EM.

Vilken resa!​